Aftonbladet-klorutsläpp

Flera till sjukhus
efter klorolycka

Blandade fel kemikalier när poolen skulle renas

Elva personer fördes till sjukhus efter att ha andats in giftig klorgas som spred sig i badhuset i Arvika i eftermiddags.

En person hade av misstag blandat saltsyra med klor.

– Alla som var i huset evakuerades, säger Sören Olsson, på räddningstjänsten.

Räddningstjänsten fick larm om den giftiga gasen vid 15-tiden i dag. En anställd hade av misstag blandat saltsyra med klor.

– Personen blandade kemikalierna i samband med en reningsprocess i ett maskinrum, men personen bar en mask och kände inte att det bildades giftig gas, säger Sören Olsson, brandmästare på räddningstjänsten i Arvika.

Spred sig snabbt

Den giftiga och frätande klorgasen spred sig snabbt i byggnaden. När personer på våningen över kände lukten larmades räddningstjänsten.

– Vi tvingades evakuera alla som var i huset, det rörde sig om cirka 20 personer. En del av dem hade svårt att andas, säger Sören Olsson.

Sammanlagt fick elva personer uppsöka sjukhus. Fyra av dem är barn.

Enligt landstinget i Värmland är de "lindrigt till mer påverkade", men ingen av dem är allvarligt skadad.

– De har behandlats med kortison och har svarat bra på behandlingen. Men de kommer att få ligga kvar för observation under natten, säger Jan Söderholm, landstingets tjänsteman i beredskap.

Stängde

Efter olyckan stängde badhuset för dagen.

– Vi gjorde bedömningen att det inte var någon idé att flytta blandningen. Gasutvecklingen har klingat av, säger Sören Olsson.

Ett kemikalieföretag har anlitats för att transportera bort klorblandningen.

Klorgas är en gulgrön gas med en stark lukt och ger retningar i luftvägarna. Vi högre koncentrationer kan den vara dödlig


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
bloglovin Blogglista.se
RSS 2.0